Snert

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo spliterwten
  • 1 kilo vlees : Schouderkarbonade en Ribbetjes
  • 1 varkenspoot
  • 400 gram gerookt spek
  • 3 groninger droge worsten
  • 10 peperkorrels
  • 5 kruidnagels
  • 500/600 gram groente : prei, knolselderij en wortel, klein gesneden.
  • eventueel bouillonblokjes naar smaak

Zo maak je het lekker :

Breng de spliterwten in 3 liter water aan de kook, als het water kookt voeg je de karbonades, ribbetjes, varkenspoot, het gerookte spek, de worsten en kruidnagels en peperkorrels toe. ( tip : doe de korrels en kruidnagels in een thee ei)

Laat het vervolgens ongeveer 1,5-2 uur koken. Haal het vlees uit de pan zodra het gaar is en haal de botten eruit en snijd het vlees in kleine stukken. Voeg het vervolgens samen met de gesneden groente weer toe aan de pan. Nog even doorkoken totdat het een mooie stevige soep is en dan lekker genieten!

Zelf voeg ik geen bouillonblokjes toe, maar dat is ook nog een mogelijkheid tijdens het koken. Lekker met roggebrood met spek.